3.2 Verschil tussen energierijke en voedingsrijke producten
Sommige voedingsmiddelen leveren veel calorieën zonder waardevolle voedingsstoffen, terwijl andere juist boordevol vitamines, mineralen en vezels zitten. Een combinatie van zowel calorierijk en voedingsrijk is uiteraard ook mogelijk! Er zijn echter enkele punten waar je op kunt letten:
Calorierijke voedingsmiddelen:
- Bevatten veel calorieën in verhouding tot hun gewicht of volume. Vaak komt dit door een hoge hoeveelheid suiker en/of vet.
- Vaak bewerkt en minder rijk aan essentiële voedingsstoffen (bijv. chips, snoep, frisdrank).
- Leveren vaak snelle energie (door suikers), maar geven minder verzadiging, waardoor je sneller opnieuw honger kunt krijgen.
Nutriëntenrijke producten:
- Bevatten vaak veel vitamines, mineralen en vezels die belangrijk zijn voor de gezondheid.
- Bestaan meestal uit onbewerkte, natuurlijke ingrediënten zoals groenten, fruit en volkoren granen.
- Kunnen energierijk zijn, maar leveren ook langdurige verzadiging en dragen bij aan een gebalanceerd dieet, wat ze ideaal maakt voor een gezonde voeding.
In module 4 van deze cursus leer je hoe je beide kunt herkennen!
Een avocado bevat ongeveer 240 kcal per stuk! Ondanks het hoge caloriegehalte zit een avocado boordevol gezonde vetten, vezels en vitamines, waardoor het een voedzame keuze is.